Na tržištu postoje brojni računalni programi koji se koriste za grafički dizajn neke publikacije ili web-stranice. Pomoću njih grafički dizajneri stvaraju nove ili uređuju postojeće dizajne. To se odnosi na uređenje oblika slova, uređenje fotografija ili općenito na uređenje mrežnog mjesta.

Najbolji programi za uređenje slika

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop je vodeći računalni program za uređenje fotografija. Pomoću njega fotografija se može djelomično retuširati ili u potpunosti izmijeniti tako da se ostavlja ono što je dobro, a briše (reže – cut) ono nepotrebno. Osim toga, Adobe Photoshop omogućuje korištenje brojnih filtera pomoću koji se fotografija u potpunosti može prilagoditi željama grafičkog dizajnera. Tu je i igra svjetlosti i sjene te precizno određivanje boje što također igra veliku ulogu u uređenju fotografija.

Adobe Illustrator je vektorski grafički program koji se koristi za izradu crteža, logotipa, ali i stvarnih fotografija. Jednostavno se koristi, stoga se veoma lako mogu kreirati i podešavati slojevi slika (layers).

CorelDraw je također popularniji računalni program za grafički dizajn pomoću kojeg se može poboljšati grafika na fotografijama, crtežima, simbolima i sl. Program je osmišljen s ciljem uređenja dvodimenzionalnih slika. Pomoću njega se jednostavno stvaraju i uređuju ne samo jednostavne linije i oblici nego i složeniji crteži koji se koriste za izradu loga, simbola i ostalog.

Adobe Lightroom je puno više od uređenja fotografija; pomoću ovog programa mogu se organizirati fotografije koje se kasnije lako pronalaze na računalu. Poput ostalih programa za grafički dizajn, i Adobe Lightroom idealan je za izrezivanje fotografija, uklanjanje neželjenih mrlja, ispravljanje “crvenih očiju”, za definiranje željene zasićenosti i topline boje. Za one naprednije, tu je i mogućnost kombiniranja većeg broja fotografija te stvaranje jedinstvene panorame.

GIMP je još jedan popularni program za grafički dizajn kojeg karakterizira jednostavno sučelje i lagana navigacija. Postoje brojne mogućnosti za uređenje fotografija kao što su izrezivanje, bojenje, oblikovanje i mnoge druge. Idealan je program za početnike.