Koliko je registriranih internetskih stranica?

Trenutno postoje gotovo dvije milijarde internetskih stranica! Ruku na srce, smatra se da tri četvrtine od tih stranica nije aktivno ili su samo čuvane domene, ali svejedno je riječ o impozantnoj brojci. Google je najzastupljeniji pretraživač i na njega se odnosi 65% upita. On u jednoj sekundi obrađuje oko 40 tisuća pretraživanja, odnosno tri i pol milijarde pretraživanja dnevno.

Sada kada smo u realne razmjere stavili statistiku, pokušajmo zamisliti koliko ljudima znači relevantan sadržaj u trenutku kada se odluče za klikanje na određenu internetsku stranicu. I koliko je lako zamjenjiva ta stranica u moru ostalih. Posjetitelj će jednostavno po sadržaj koji ga zanima otići negdje drugdje ukoliko im onaj otvoreni ne pruža očekivano. Međutim, ukoliko na određenoj stranici pronađe zanimljiv, informativan i kvalitetan sadržaj, on ne samo da će tu ostati, već će se na stranicu ponovno i vratiti.

Tekst kao najvažniji dio

Najvažniji elementi sadržaja stranice su tekst i slika. Iako je slika ta koja zadržava pozornost, tekst je taj na osnovu kojeg će posjetitelj procijeniti vrijednost stranice. Osim ova dva elementa, tu su još i video i zvukovni sadržaji, infografike, katalozi, poveznice za dijeljenje na društvenim mrežama i unutarnji i vanjski linkovi. Važno je da su popratni sadržaji u skladu s tekstualnim dijelom i da su sve poveznice pouzdane.

Tekst mora biti originalan, vizualno pristojno oblikovan, profesionalan, pravopisno i gramatički točan, pružati točne informacije o tome tko ste i što se na stranici nudi. Treba biti pitak, bez kompliciranja u vokabularu ili duljini i bez pretjerivanja u stilskom ili bilo kojem pogledu. Važno je i njegovo formatiranje, tako da treba imati pravilne razmake, podnaslove, numerirane popise i riječi istaknute podebljanim tipom slova.

No najvažnije u tekstu je da pruži nešto kvalitetno korisniku stranice, određenu vrijednost. To može biti davanje odgovora na njegovo pitanje ili pružanje onoga što traži – zabavu, smijeh, točnu informaciju, profesionalni savjet, stručni članak.