Napredak tehnologije omogućio je razvoj brojnih sustava za upravljanje sadržajem koji izradu web-stranica čine lakšom i jednostavnijom. Rade na principu jednostavnog umetanja teksta i fotografija na određenom mjestu na web-stranici.

Najpopularniji i najčešće korišteni sustavi za upravljanje sadržajem

WordPress

WordPress je najpoznatiji i najčešće korišteni sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Koristi se za brzo i jednostavno uređivanje i objavljivanje sadržaja na web-stranici. WordPress je osmišljen i u upotrebi od 2013. godine. Malo po malo, postao je najpopularniji “open source” sustav. Jednostavno sučelje, kvalitetan dizajn, veliki izbor predložaka i dizajna te pomoć u obliku videa i ostale dokumentacije čini ovaj sustav idealnim za početnike.

Joomla!

Joomla! je također CMS otvorenog koda. Izrađena je u PHP-u te koristi nekoliko baza podataka (MySQL, PostGreSQL ili MS SQL). Jednostavna je za korištenje i pretraživanje, ima puno raznih opcija za uređivanje sadržaja na web-stranici, a trošak je zanemariv.

Joomla! je izdana 2001. godine kao komercijalni sustav, no četiri godine kasnije nastala je Joomla! kao sustav otvorenog koda. Zbog više od 7000 dodataka osnovnoj verziji te 5 glavnih vrsta dodataka, to je drugi najpopularniji i najčešće korišteni sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Poput WordPressa, i Joomla! zahtijeva registriranje korisnika i prijavu pod vlastitim imenom i lozinkom.

Drupal

Drupal je jedan od najopsežnijih sustava za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Nešto je složeniji od WordPressa i Joomla!-e. Najvažnije karakteristike Drupala odnose se na činjenicu da postoji više od 29 tisuća različitih modula i dizajna te više od 2 tisuće tema koje korisnicima ostavlja na korištenje.

Redaxscript

Redaxscript sustav za upravljanje sadržajem nastao je tek 2009. godine, no bez obzira na to vrlo brzo stekao je svoju popularnost. Temelji se na PHP-u s bazom podataka u MySQL-u. Jednostavno se koristi, a ono što je još zanimljivije, može se upotrebljavati na mobitelima i tabletima.

Redaxscript također ima brojne dodatne mogućnosti od kojih svakako treba izdvojiti module za Google maps. Važno je napomenuti da su dizajni i predlošci podržani na više od 30 jezika.