CMS – Content Management System je aplikacija odnosno sustav koji svojim korisnicima pruža brojne mogućnosti za upravljanje sadržajem web-stranice kao što su stvaranje i uređivanje sadržaja, umetanje i opisivanje fotografija, arhiviranje, objavljivanje i distribuiranje informacija. Korištenje sustava za upravljanje sadržajem ne zahtijeva gotovo nikakvo informatičko predznanje; dovoljno je poznavanje jednostavnih računalnih naredbi i karakteristika multimedijalnog sadržaja u online okruženju.

Važnost sustava za upravljanje sadržajem

  • veća učinkovitost: izgradnja web-stranice bez korištenja sustava za upravljanje sadržajem veoma lako može krenuti nizbrdo. Uz CMS može se veoma jednostavno uređivati i objavljivati sadržaj jer ne treba nikakvo znanje o kodiranju. To ujedno omogućuje brže i učinkovitije ažuriranje čime se ne štedi samo trošak nego i vrijeme vlasnika web-stranice.
  • kompatibilnost sa svim uređajima: svaki vlasnik web-stranice želi da ista bude primjenjiva na svim uređajima (mobiteli, tableti, stolna računala). To omogućuje responzivni dizajn stranice koji se također može postaviti u sustavima za upravljanje sadržajem. Navigacija, čitljivost i jednostavnost pristupa igraju veliku ulogu u poboljšavanju korisničkog iskustva.
  • smanjivanje financijskih troškova: odabirom sustava za upravljanje sadržajem otvorenog koda mogu se smanjiti financijski troškovi uređenja web-stranice. CMS otvorenog koda besplatni su za korištenje.
  • optimizacija web-tražilice: CMS omogućuje korištenje meta opisa, ključnih riječi, naslova, umetanje linkova, opisivanje fotografija i ostalih elemenata za oblikovanje sadržaja koji imaju važnu ulogu u optimizaciji web-stranice za tražilice.
  • jednostavnost korištenja: korištenje CMS-a je brzo i prilično jednostavno.
  • omogućuje stvaranje bolje službe za korisnike: pomoću sustava za upravljanje sadržajem lakše se mogu održavati svi oblici korisničke podrške kao što je FAQ (Frequently Asked Questions) ili odgovori na najčešća pitanja korisnika.
  • učinkovito pronalaženje informacija na Internetu: sustav za upravljanje sadržajem automatski indeksira novi sadržaj na web-stranici te ga čini lako pretraživim na tražilicama, što pridonosi boljem korisničkom iskustvu.
  • kontrola nad sadržajem: CMS omogućuje kontrolu nad uređivanjem sadržaja. Administrator lako može dodati osobe i dodjeljivati im određene zadatke, u isto vrijeme onemogućujući pristup nekom drugom sadržaju.