Web-stranica je u današnjem svijetu nužna stavka svakog poslovanja, bez obzira na to radi li se u stvarnom ili online okruženju.

Izrada web-stranice nije rezervirana isključivo za informatičke stručnjake. Naprotiv, u tome se mogu okušati i svi oni koji ne posjeduju znanja iz informatike. U tome veliku ulogu igraju sustavi za upravljanje sadržajem, poznatiji kao CMS. CMS omogućuje izradu, mijenjanje i distribuiranje sadržaja s web-stranice bez poznavanja HTML-a. Jednostavno rečeno, CMS omogućuje kontrolu nad web-stranicom. S obzirom na to da danas postoji zaista puno ovakvih sustava, potrebno je odrediti onaj koji će najbolje odgovoriti na potrebe vlasnika web-stranice.

Dobar CMS koji se redovno ažurira omogućuje upravljanje sadržajem bez ikakve tuđe pomoći. Osim toga, smanjuje troškove te štedi vrijeme. S druge strane, neodgovarajući CMS postaje glavni izvor frustracije te trati vrijeme i novac. Za izradu web-stranice bez sustava za upravljanje sadržajem potrebno je angažirati programera koji će napraviti sve promjene na sadržaju koji se objavljuje.

Kako odabrati pravi CMS za izradu web-stranice?

Odgovor na ovo pitanje leži u potrebama vlasnika web-stranice i njegovim zahtjevima. Na tržištu je dostupno nekoliko tisuća sustava za upravljanje sadržajem koji se koriste ovisno o svrsi web-stranice, odabranoj platformi i sličnim značajkama. Ne postoji jedan CMS koji će biti prikladan za izradu svake web-stranice. Ako određena web-stranica zahtijeva dodatne funkcionalnosti, odgovor se može potražiti u prilagođenim sustavima za upravljanje sadržajem koji daju mogućnost izrade web-stranice prema točnim zahtjevima poslovanja. Osim toga, važno je da se odabere onaj CMS koji je jednostavan za korištenje, koji se redovno ažurira i koji ima sve potrebne značajke za uređenje sadržaja.

Dakle, ako se uz pomoć određenog CMS-a ne može brzo i lagano ažurirati sadržaj te ako isti ne zadovoljava potrebe i želje vlasnika web-stranice, onda je beskoristan i može prouzročiti suprotni učinak.

Značajke kvalitetnog CMS-a

  • jednostavnost korištenja
  • optimizacija web-stranice za Google i ostale tražilice
  • osigurana kontrola nad korištenjem CMS-a
  • različiti moduli, teme i dizajni